

تیغه چینی به دیوار چینی داخلی گفته میشود که هر یک از محیطهای کاربری و فضاهای داخلی را از یکدیگر جدا میکند. دیوارهای داخلی و بیرونی در ضخامت، تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند که علاوه بر جداسازی فضا باید در برابر صدا و حرارت نیز عایق باشند.
در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا شما را با مفهوم تیغه چینی، انواع تیغهچینی و استانداردهای تیغهچینی آشنا کنیم.
تیغه چینی با بلوک های ساختمانی چیست؟
بر اساس آییننامه سازههای بنایی، دیوارچینی داخلی به عملیاتی گفته میشود که یک عضو غیرسازه که در باربری و تحمل نیرو تاثیر چندانی ندارد، به صورت قائم در طول امتداد پیدا میکند و از ضخامت کمی هم برخوردار است.
به صورت کلی، ضخامت دیوارهای داخلی، 10 سانتیمتر است و تیغهچینی هم به عنوان یک عنصر سازهای مطرح نمیشود.
برای کارهایی مانند تیغهچینی و دیوارچینی، علاوه بر تجربه، به مهارتهای خاصی مورد نیاز است تا از مصالح ساختمانی به درستی استفاده کنند. با توجه به این موضوع که دیوارها مهمترین بخش های یک ساختمان هستند، دانستن نحوه دیوارچینی، اصول دیوارکشی و دستور کار تیغه چینی بسیار مهم است.
اهمیت تیغهچینی با بلوکهای ساختمانی با توجه به نقش دیوار به عنوان ستون، جداکننده فضاهای داخلی و محافظتکننده در مقابل فضای بیرونی معلوم میشود. دیوارهای داخلی ساختمان اغلب 10 سانتیمتری و دیوارهای بیرونی 15 سانتیمتری هستند که میتوان اینگونه تعبیر کرد که تیغهچینی همان دیوارچینی است.
انواع تیغه کشی با مصالح مختلف
پیمانکاران و انبوهسازان برای تیغهکشی ساختمان و سازهها علاوه بر تیغهکشی با بلوکهای ساختمانی با دیگر مصالح هم باید آشنایی داشته باشند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
بلوک ساختمانی
با توجه به مقاومت عالی بلوکهای ساختمانی، آن را بهترین گزینه برای استفاده در تیغهچینی میدانند. نحوه کار و تیغه چینی با بلوک ساختمانی، مشابه بلوکهای سفالی است. جالب است بدانید که ضخامت آنها برای دیوارهای داخلی، 10 سانتیمتر است که با استفاده از ملات سیمان بر روی هم قرار میگیرند.
بلوکهای ساختمانی در گذشته باعث افزایش بار مرده ساختمان میشدند اما با پیشرفت تکنولوژی در این حوزه، از بلوکهای سیمانی ساختهشده از ماده سبکی به نام لیکا استفاده میکنند. شباهت دیگر بلوک های ساختمانی به بلوکهای سفالی، انعطافپذیری کم آنها است.
استفاده از بلوکهای امروزی، دیگر بار سنگینی به ساختمان وارد نمیکند که موجب سنگینی ساختمان شود. اتصال این نوع بلوکها به سقف و دیگر اعضای سازهای باید با کمک میلگرد و نبشی صورت بگیرد.
آجر سفال
نحوه تیغه چینی با آجر سفال و بلوکهای سفالی با ضخامت ۷، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ سانتیمتر صورت میپذیرد. معمولا در اجرا کردن تیغه چینی با آجر سفال، از یک لایه فوم پلیاستایرن یا دو لایه فومهای پلیاستایرن برای ایجاد عایقهای صوتی و حرارتی استفاده میشود.
از ملاتهای ماسه سیمان برای چسباندن بلوکهای سفالی استفاده میشود و به دلیل وجود سوراخهایی بر روی آجر، این مصالح وزن کمتری دارند که برای چسباندن و اجرای آنها باید با کمک میلگرد و نبشی به سقف و دیوارهای جانبی متصل شوند.
آجر
تیغهچینی با آجر معمولا با ضخامتی قابل قبول انجام میشود، نحوه کار به این صورت است که با استفاده از ملاتهایی مانند ماسه و سیمان به روی یکدیگر قرار میگیرند . تا زیر سقف ادامه پیدا می کنند. دیوارهای ساخته شده با آجر حتما باید شاقول و تراز باشند پس استفاده از ریسمانکشی، شاقول و شمشهگیری ضروری است.
نکته دیگری که در تیغهچینی با آجر باید رعایت شود، زنجاب است، به این معنا که برای چسبندگی بهتر آجرها به ملات، تک تک آجرها را باید داخل آب کرد و سپس روی ملات قرار داد. آجر به دلیل انعطافپذیری بالا در کار، میتوان آن را به صورت نیمه، کلوک، سه قدی،قلم دانی، کلاغپر و تکههای دیگر استفاده کرد. نکته قابل ذکر دیگر در رابطه با آجرها، زدن ضربهای آرام به آناست تا چسبندگی خوبی به ملاتها پیدا کنند.
بتنی
تیغه کشی و دیوار چینی با استفاده از بتنها برای محوطهسازی، جدا کردن زمینها و یا در ساختمانها برای انتقال بار به ساختمان است. نحوه تیغهچینی با بتن اینگونه است که بعد از محاسبات آرماتوربندیها، دور آنها قالب نصب و سپس پر از بتن میکنند و در انتها بعد از خشک شدن کامل بتنها، قالبها را باز می کنند.
تایلهای گچی
تایلهای گچی یا دیوار پیشساخته از مصالح نوین به حساب میآیند که مزیتهای قابل توجهی برای انبوهسازان دارند . اولین مزیتی که میتوان به آن اشاره کرد، عدم نیاز به گچکاری بعد از دیوارچینی و منتظر ماندن برای خشک شدن گچ است. مزیت دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، آماده بودن دیوار برای رنگآمیزی و یا نصب کاغذ دیواری است.
به کارگیری تایلهای گچی در تیغهکشی ساختمان، ساختمان را در برابر زلزله مقاوم میکند به این خاطر که وزن ساختمان کاهش یافته و سازه ها عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت اجرا شدن دیوار به صورت تکجداره، عایق مناسبی برای صدا نخواهد بود.
برای حل این مشکل، اجرای دیوارها باید به صورت دو جداره به همراه نصب عایق صدا و حرارت در بین دیوار است.
شما میتوانید در صورت داشتن سوالات تخصصی و گرفتن مشاوره از آرکابلوک، دارنده استاندارد و گواهینامه فنی با شمارههای ”02122908316 ” 09379003439 ” 09909494817 ” 09120316231 ” ” در ارتباط باشید.
کناف
اجرای تیغه چینی با کناف، روشی جدید محسوب میشود که دیوارهای جداساز کناف، به وسیله قابهای فولادی سبک از جنس ورقهای گالوانیزه ساخته و توسط صفحات گچی روکشدار با کمک پیچ، دو طرف آن پوشانده میشود.
پس از نصب پنلهای گچی روی سازههای کناف، با اجرای یک لایه بتونه مخصوص کناف، باید پوشش نهایی را باتوجه به کاربری روی آن (رنگ، کاغذ دیواری، دیوارپوش و یا هرنوع پوشش مورد نیاز) اجرا نمود. این نوع دیوار چینی به دلیل وزن پایین و سرعت اجرایی بالا، برای ساختمان های شهری بسیار مناسب است.
گلی
اجرای تیغهچینی با گل،یکی از قدیمیترین روشهاست که به دلیل نفوذ پذیری آب کم کم رو به فراموشی است.
برای اجرای آن از مخلوط آب با گل خاصی به نام دای استفاده میشود. ابتدا ملات آماده شده را با ضخامت ۴ سانتیمتر و به طول مورد نظر درست و سپس بر روی ردیف قبلی بعد از خشک شدن قرار داده میدهند و به همین ترتیب، ساخت دیوار چینی ادامه پیدا میکند.
استانداردهای تیغهکشی با بلوکهای ساختمانی
معمولا برای آنکه یک ساختمان، فشار و بار سنگینی را متحمل نشود، تیغهکشی آن با بلوکهای ساختمانی انجام میشود. به همین منظور پیمانکار باید در تیغه کشی با بلوکهای ساختمانی، موارد زیر را رعایت کند:
- تراز بودن بلوکها
بلوکها باید کامل تراز چیده شوند،به گونهای که جدار بلوکها به صورت کامل قائم باشد و درزهای قائم رجهای متوالی، به صورت یک رج در میان در مقابل یکدیگر قرار بگیرند. باید توجه داشت که بلوک نصبشده نباید پس از گیرش اولیه ملات از جای خود حرکت کند.
بر خلاف دیگر موارد، استقرار نهایی آن باید زمانی انجام شود که ملات شل باشد.
- جنس بلوک
در تیغه چینی و ساخت دیوارها باید از یک جنس بلوک استفاده شود تا از ایجاد ترک بر روی دیوار و گچ جلوگیری شود.
- استفاده از فرز گرانیتبر
در صورت نیاز به قطعات با اندازههای مختلف، میتوان این بلوکهای سبم را با فرز گرانیتبر، برش داد و اندازه مورد نظر را به دست آورد. با این کار شدت پرتی مصالح هم کاهش پیدا میکند.
- خیس بودن بلوکها
برای اجرای تمامی مصالح بنایی، قبل از هرگونه اقدامی، بهتر است که بلوکها کمی خیس شوند تا آب ملات را به خود جذب نکرده یا آن را در اصطلاح نسوزاند. بهتر است که قبل از مصرف، نمپاشی شوند اما بر خلاف بلوکهای بتن گازی به غرقاب شدن نیاز ندارند.
- رج اول
رج اول به این دلیل از اهمیت برخوردار است که برای کنترل ابعاد، گوشهها، تقاطعها و اجرای صحیح کار، ابتدا رج اول را بدون ملات پس از آماده شدن تراز میچینند و در مرحله بعد، بر اساس الگوی به دست آمده، تیغه چینی یا دیوار چینی را شروع میکنند.
- عایق رطوبتی
مصالح بنایی به تنهایی در تیغه چینی و دیوار چینی نمیتواند به عنوان عایق رطوبتی استفاده شود. به همین خاطر بهتر است که از این مصالح بدون اجرای لایهنما جهت اجرای دیوارهای خارجی استفاده نشود.
- قفل و بست دیوارها
چیدن صحیح و ایجاد قفل و بست کامل در دیوارها، از نشتهای احتمالی در برابر بارهای نقطهای ( متمرکز) جلوگیری خواهد کرد. به خصوص در کنجها و محل اتصال دیوارهای متقاطع.
- دیوار چینی
دیوارچینی باید بصورت یکنواخت در ارتفاع صورت گیرد و اختلاف ارتفاع دیوارچینی در یک قسمت ساختمان نسبت به نسبت های دیگر نباید از یک متر تجاوز کند .
در مورد دیوارهای متقاطع باید به منظور تامین قفل و بست کامل ، یک رج در میان از قطعات اتصال یا لا بند ، استفاده شود. نصب تیر نعل درگاهی و آستانه نعل در گاهها باید بر اساس جزئیات مندرج در نقشههای اجرائی و با طول گیرداری کامل ، ساخته شوند .
سخن پایانی
با در نظر گرفتن اهمیت فضاسازی داخل ساختمانها با استفاده از دیوارهای داخلی، آشنایی با نحوه تیغه چینی با انواع مصالح ساختمانی و اجرایی کردن آن ها برای دانشجویان عمران، پیمان کاران و انبوهسازان مهم است.
شما میتوانید برای تهیه انواع بلوکهای ساختمانی و گرفتن مشاوره با لینک زیر با ما در ارتباط باشید.